Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore these ideas and much more!

Kathryn Stockett / Een keukenmeidenroman Als een jonge vrouw in het Mississippi van de jaren zestig van de 20e eeuw in het geheim een boek schrijft over de levens van de zwarte hulpen van haar vriendinnen, heeft dit voor iedereen grote gevolgen. De verfilming (The Help) is ook heel mooi.

Patricia Wessels is een kind van hippieouders. Zij schrijft daar met veel gevoel voor decor over. Het boek is zo aantrekkelijk vanwege de naturel geformuleerde dialogen. Dat levert ontroerende situaties op, vooral wanneer haar ouders aan haar en haar broertje uitleggen waarom ze gaan scheiden. De wereld van de hippies, de oude Jordaan en hun wijze van samenleven wordt een heel boek lang door de ogen van een klein meisje beschreven.

James Cook, legendarisch ontdekkingsreiziger uit de 18e eeuw; Enquist verdiepte zich voor dit boek grondig in de historische feiten over zijn tijd en leven, maar het verhaal gaat in de eerste plaats over zijn echtgenote: Elizabeth Cook. In De thuiskomst gaat het over de harde werkelijkheid: de fysieke en geestelijke uitputting van het leven op zee en de emotionele uitputting van het wachten in de thuishaven.

Heb ik als ebook. Thomas Rosenboom | Zoete mond 2009 Een fictief dorp aan de Rijn, dierenliefde, twee door het leven teleurgestelde mannen en een witte walvis. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de langverwachte nieuwe roman van Thomas Rosenboom ‘Zoete Mond’. Een pil van 550 bladzijden met ‘bijna met een happy end’, zoals de schrijver zegt in een van de videofilmpjes op Youtube, die aan de verschijning van het boek voorafgingen.

Het boek 'Funny Girl' van Nick Hornby speelt zich af in Engeland, tijdens de swingende jaren zestig. Het land is volledig in de ban van de televisiecomedy. De grote ster is Sophie Straw, een voormalig schoonheidskoningin uit de provincie die maar één ding in het leven wil: mensen aan het lachen maken. Achter de schermen hebben de cast en crew de tijd van hun leven. Maar dan begint het script te veel op de werkelijkheid te lijken en dreigen de grenzen tussen feit en fictie te vervagen

(*) Het appartement, Tatiana de Rosnay 2012 Colombe Barou is een onopvallende vrouw van in de dertig met een tienertweeling, een echtgenoot die vaak op reis is en een niet al te enerverende baan als ghostwriter. Haar saaie bestaan verandert op slag wanneer het gezin verhuist naar een ruimer appartement dat één minpunt heeft: de bovenbuurman, dokter Faucleroy, draait midden in de nacht keiharde rockmuziek, maar alleen als Colombes man niet thuis is

Voor de acht jaar oude Grace Davitt is de wereld een wonderbaarlijke plek. Ze gaat niet naar school, maar krijgt les van haar moeder, Anna, vogelkenner en talenwonder. Die heeft een fantasierijke geest, en weet van hun dorpje aan de rand van een meer een sprookjesland te maken, vol geheime talen, monsters en verjaardagsfeestjes voor de aarde. Maar waar ligt de grens tussen fantasierijk en waanzinnig?

Italiaanse schoenen - Henning Mankell - Geen misdaadroman, maar een verhaal over een man op een onbewoond eiland. Je voelt de eenzaamheid en de kou en dat de man langzaam ontdooit. Lees de recensie van Anneke maar eens! Even doorklikken. (18-1-2012)

Hoewel we de rijken vaak genoeg benijden, herinnert Primaten van Park Avenue ons aan het feit dat ook zij iedere dag moeten vechten voor hun plekje op de sociale ladder.' The New York Times Book Review 'Het idee om sociologisch onderzoek naar chimpansees toe te passen op de mensen in je directe omgeving - zoals Frans de Waal bijvoorbeeld zijn bonobo's observeerde - is werkelijk geniaal.'

Carol - Patricia Highsmith | Therese is een verkoopassistente in een warenhuis in New York. Op een dag loopt de prachtige, verleidelijke Carol – een vrouw van in de dertig – naar haar toonbank: Therese is volledig overrompeld door haar verschijning. Carol is een huisvrouw verwikkeld in een echtscheiding en bijkomend voogdijschap; Therese is een ongemakkelijke negentienjarige met een baan die ze haat en een vriend waarze niet van houdt. Tussen de twee vrouwen ontvouwt een onmogelijke liefde