Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Aur Descoperit, Cucuteni Băiceni and more!

Obrăzarul drept al coifului getic din aur, descoperit la Cucuteni-Băiceni, datat în secolul V î.e.n.

Simbolismul dragonilor afrontați unui simbol de regenerare s-a perpetuat în timp, astfel că îl regăsim pe un vitraliu, decorând Castelul Cantacuzino din Bușteni. Cele două creaturi mitologice, cu trupurile prelungite și încolăcite asemenea unor cozi de şarpe, sunt afrontate față de Pomul Vieții reprezentat sub forma palmetei

Teaca unei săbii celtice descoperită într-un mormânt de incinerație din apropierea Palatului Auersperg din Ljubljana (Slovenia), datată la mijlocul perioadei La Tene

Analizând ornamentica cârjei arhiereşti, şi în mod special a motivului decorativ, dar şi simbolismul care a inspirat această ornamentică, se observă că, atât în cazul artei răsăriteane, cât și la cea apuseană, șerpii sunt, de fapt, dragoni cu trup de şarpe și cap de animal de pradă, remarcându-se cu uşurință urechile proeminente, uneori ciulite, forma botului căscat care, în foarte multe cazuri, prezintă mustăţi, și orientarea colților, adaptați pentru sfâșiere.

Ornamentica este completată de simbolismul inspirat din regenerarea ciclică a naturii, sugerat prin cârcei de viţă de vie, ramificaţi la intervale mai mult sau mai puţin egale.

Dragoni sunt afrontați faţă de simbolul regenerării ciclice a naturii, motiv denumit în secolul XII "rinceau" (din limba franceză, ceea ce înseamnă "frunziş")

Dragonii fac de strajă în jurul Pomul Vieţii (sunt afrontaţi faţă de acesta), păzind căile mântuirii. Pomul Vieţii este reprezentat sub forma palmetei, poziţionată în vârful unei coloane, "pilon" al universului, ale cărui rădăcini se afundă până în Infern şi ale cărui ramuri ating Cerul

O reprezentare similară a unui dragon cu trup de şarpe şi cap de animal de pradă cu botul larg deschis, aflat într-o poziţie afrontată, există pe o aplică din argint aurit, aparţinând tezaurului de la Craiova.

Cel puțin doi dragoni (o pereche) sunt afrontați față de Colana Cerului substituită prin axa de simetrie a tecii. O altă pereche de dragoni este reprezentată într-o poziție protectoare, aproape maternă, față de a treia pereche de dragoni, simbolizând fertilitatea, fecunditatea (perechea "dragonașilor" sugerând în mod superb actul nașterii, al creației)