Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Eer Te, Is Groots and more!

Direct na zijn overlijden worden zijn ingewanden door de scheepsarts verwijderd en bij Syracuse (Sicilië) begraven. De rest van het lichaam van De Ruyter wordt, gebalsemd met kruiden en brandewijn, en in een loden kist terug naar Nederland gevaren. Op 18 maart 1677 wordt De Ruyter begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De plechtigheid duurt vier uur en is groots en indrukwekkend. Er zijn honderden gasten Duizenden toeschouwers zijn op de been om de zeeheld de laatste eer te bewijzen.

Johan de Witt werd op 21 december 1650 benoemd tot pensionaris van Dordrecht. Toen er in 1653 een nieuwe raadspensionaris moest worden gekozen, werd hij voorgedragen door de stad Dordrecht. Hij werd gekozen en vanaf 30 juli 1653 was Johan de Witt op 28-jarige leeftijd raadspensionaris van Holland. Johan de Witt heeft ervoor gezorgd dat Michiel de Ruyter werd gekozen tot admiraal. Op 20 augustus 1672 werd Johan de Witt en zijn broer Cornelis de Witt vermoord in Den-Haag.

Sommige landen waren jaloers op het rijke & machtige Nederland. Engelse schepen voeren over alle wereldzeeën en dreven handel. De Nederlanders waren concurrenten. En daarom wilde Engeland de macht van Nederland op zee breken. Dat werd oorlog. Michiel de Ruyter werd verzocht om mee te vechten. Ze hadden hem nodig. De hoge heren in Den Haag wisten inmiddels wel wat voor een goede zeeman hij was. Michiel had er helemaal geen zin in, maar hij deed wat hij moest doen: zijn vaderland verdedigen.

Op dit plaatje zie je een schilderij van Michiel de Ruyter. Hij was een van de bekendste zeehelden uit de geschiedenis.

Het tragische lot van de gebroeders de Witt. Schilderij uit 1672, toegeschreven aan Jan de Baen, te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam. Detail: Niet alleen werden de broers gevild en ondersteboven opgehangen voor ze verbrand werden, ook hun kat werd om het leven gebracht.

In 1631 trouwt Michiel de Ruyter met Mayke Velders, zijn eerste vrouw. Datzelfde jaar sterft zij na een bevalling. Michiel hertrouwt in 1636 met Neeltje Engels. Engel de Ruyter, hun zoon, werd een belangrijke man voor de Nederlandse vloot. In 1652 trouwt Michiel voor de derde keer, met Anna van Gelder.

De 13-delige serie 'De Gouden Eeuw' is gemaakt door NTR/VPRO. In deze serie gaat presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische én actuele verhaal van de meest welvarende eeuw uit de Nederlandse geschiedenis. De makers van de serie willen in de afleveringen een link leggen tussen het heden en de Gouden Eeuw. Ook leuk voor kinderen.

De oorlog verliep slecht voor Nederland. De hoge heren van Den Haag vroegen Michiel of hij de hele Nederlandse vloot wilde aanvoeren, en of hij admiraal wilde worden. Michiel deed het alleen op zijn voorwaarden: Hij vond dat er betere schepen moesten komen. Ook wilde hij dat de bemanning werd getraind in oorlogsvoering. Ze leerden de schepen in linie varen: alle schepen achter elkaar. Op die manier waren ze voorbereid op de oorlog en wisten ze wat ze te doen stond.

Op 24 maart 1607 werd Michiel geboren, in Vlissingen. Daarom staat er nu in Vlissingen een standbeeld van hem op de boulevard. Op het beeld is De Ruyter te zien, staande op een scheepsdek met de rug naar het stuurwiel, met een kijker in de hand en de andere hand in de zij.

De laatste reis van Michiel de Ruyter werd een drama. Hij moest naar de Middellandse Zee om te vechten tegen de Fransen. Tijdens een gevecht met de Fransen werd hij geraakt. Zijn rechterbeen werd verbrijzeld en zijn linkervoet werd er afgeschoten. Een week later was hij dood. Michiel kreeg het mooiste graf wat er was. De Dam in Amsterdam zag zwart van de mensen. Ze wilden allemaal afscheid nemen. Hij was dood, Michiel de Ruyter, admiraal, de schrik van de oceanen.