Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Flanders Fields, Er Op and more!

from Foursquare

't Praetbos

Duitse Militaire Begraafplaats Vladslo 'Het Treurend Ouderpaar' van Käthe Kollwitz

De Dodengang, Diksmuide, België - Deze loopgravenstelling is gelegen op enkele kilometers van Diksmuide langs de rivier de IJzer en is beter bekend onder de naam "dodengang", Men heeft hier op een fraaie wijze een stelsel van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog herstelt, het is een plaats waar tijdens deze oorlog vele tienduizenden slachtoffers zijn gevallen en het is dan ook nauwelijks voorstelbaar wat zich hier honderd jaar geleden allemaal heeft afgespeeld.

IJzertoren, Diksmuide, België - De IJzertoren is een 85 mtr, hoge vredestoren aan de rand van Diksmuide, in de toren is een museum gevestigd dat vooral de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog belicht. Met een lift kan men naar de 22ste verdieping van de toren, vanaf het dak heeft men bij helder weer een schitterend uitzicht op Diksmuide, de rivier de IJzer en de omgeving.

De dodengang in de buurt van Diksmuide. Hier krijg je mooie verhalen te horen. De overlevingskans hier was zeer klein omdat de Duitsers op een steenworp afstand lagen.

Langemark - Bij de meesten staat Langemark vooral bekend om zijn Duitse Militaire Begraafplaats, het Studentenkerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. In deze oorlog had Langemark zwaar te lijden, het lag namelijk pal op de frontlijn. Er bleef niets van overeind. Bij Langemark werd op 22 april 1915 voor het eerst in de wereldgeschiedenis op grote schaal een chemische aanval uitgevoerd. De Duitsers gebruikten chloorgas dat met de wind mee dreef in de richting van de geallieerde troepen.

Eigenlijk eerst lezen voordat je naar Ieper gaat: Boek De derde slag bij Ieper 1917 van Koen Koch- Het boek plaatst deze slag in een veel bredere context en is dus ook goed te lezen als studie over de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Verder vind je in dit boek drie interessante onderdelen. Koch beschrijft de controverse die is opgelaaid over deze veldslag en wie daarvoor de schuldige was: de generaals (met name Haig en Gough) of juist de politiek?

Het Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede is een militaire begraafplaats in de Belgische gemeente Hooglede. De begraafplaats ligt in het oosten van het dorpscentrum Er rusten 8.241 gesneuvelde Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is één van de vier grote Duitse begraafplaatsen in België, de andere liggen in Vladslo, Menen en Langemark. (foto: Erfgoed - Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart)