Explore these ideas and much more!

Explore related topics

Hendrick de Meijer (1620 - 1689/1698). Strandgezicht met kerktoren van Scheveningen. Op dit schilderij vanaf de zuidzijde is de vlag uit de paal gehaald. Het is een drukte van belang op het strand. De pinken zijn op het strand getrokken, maar de zeilen zijn nog niet binnengehaald.

Egbert Lievensz van der Poel (1621-1664). Verschillende pinken zijn op het strand getrokken. De zeilen zijn nog niet gestreken. Op de voorgrond wordt vis verkocht en bovenop het duin kijken mensen naar de zee. Op de achtergrond de toren van de 'Oude Kerk' in Scheveningen.

Philips Wouwerman (1619 -1668). Het strand bij Scheveningen. Dit schilderij staat bekend onder de naam: The Seashore at Scheveningen. Centraal in beeld is de vuurbaak geschilderd en de duinen zijn erg hoog ten opzichte van het strand beneden. Op dit schilderij ligt het dorp Scheveningen verborgen in een dal bij de boten op het strand. Op de voorgrond vult een visvrouw haar mand met vis die op het duin ligt.

Philips Wouwerman (1619 -1668) Strand met visvrouwen die vis te koop aanbieden. De visser heeft de netten op de rug van het witte paard geladen. De visverkoopster wil een vis verkopen aan de ruiter op het bruine paard, die flirt met de andere visverkoopster. Donkere wolken hangen in de lucht en vullen meer dan de helft van het beeld. (Coll. National Gallery, London)

Adriaen van Drever - Het oorspronkelijke schilderij van Adriaen van Drever uit 1647. Het anker op de voorgrond ligt op de gravure van La Bas bij de roeiboot. De manden op de voorgrond en rechts ontbreken op de gravure. (Coll. Particulier bezit). Opvallend is de ligging van de vuurtoren vlak bij de kerk.

Hendrick de Meijer (ca. 1620 - na 1689). Hendrick de Meijer (ca. 1620 - na 1689) Een druk strandgezicht met visverkopers, schepen en ruiters. De pinken zijn met hun vangst op het strand gesleept. In de paal hangt nog de vlag, die als landingshulp voor de schippers diende.

Simon Jacobsz. de Vlieger (ca. 1601-1653). Strandgezicht met vissers. Op de voorgrond liggen de vissen te wachten op kopers, terwijl de vissers uitrusten tegen een pink. In het midden rijdt een koets, getrokken door een vierspan, het strand op. Twee ruiters rijden in de buurt van een pink en in de verte is het silhouet van de kerk te zien.

Willem van Diest (1610-1673) In 1646 schilderde Willem van Diest de visafslag op het strand van Scheveningen. Rechts op de achtergrond is de toren van de Oude Kerk zichtbaar. Pinken komen door de branding aan land. Ook in 1646 werden honden uitgelaten op het strand. (Coll. Haags Historisch Museum)

Het Schuitengat in Scheveningen in 1646. Willem van Diest schilderde in 1646 het Schuitengat in Scheveningen met rechts op de voorgrond de visafslag op het strand. Rechts in het midden wordt een pink over palen op het strand getrokken. Rechts op de achtergrond is de kleine zeilwagen van Simon Stevin te zien. Links van het midden staat een man met een telescoop te kijken naar de schepen op zee.

BLAUW: In dit stilleven schilderde Willem van Aelst de fluwelen jachttas met het zeer kostbare blauwe pigment Lapus Lazuli. Andere kunstenaars gebruikten, vanwege de prijs, veel goedkopere, maar minder stabiele, blauwe pigmenten uit China. Deze verkleurden snel, vandaar dat een dergelijke sterke blauwe kleur nu niet vaak meer te zien is in het werk van Hollandse meesters. Het blauw van Van Aelst bleef echter tot op de dag van vandaag stralen. Willem van Aelst, 'Jacht stilleven', ca. 1665

Pinterest • The world’s catalogue of ideas
Search