Pinterest • The world’s catalogue of ideas

Explore Holland 1928, Jong Holland and more!

Omslag van Kerstboek voor jong-Holland 1928 ontworpen door Edzard Koning. Ook de illustraties bij de kerstverhalen zijn door hem gemaakt. 1928 was het derde en laatste jaar dat Koning een bijdrage leverde.

Omslag van het Kerstboek 1926, ontworpen door Edzard Koning. Daarnaast bij de kerstverhalen ca. 15 illustraties ook van zijn hand.

Het bekende ontwerp van Edzard Koning vanaf de zesde druk (1900) van "De Kleine Johannes". Het ontwerp wordt gezien als een mooi voorbeeld van boekbanden ontworpen in Jugendstil.

De luxe uitgave (derde druk) van De kleine Johannes met een stofomslag. Voor de omslag is het "libellen-ontwerp" van de titelpagina gebruikt. Ik heb een dergelijke omslag nooit in handen gehad. Ook in de literatuur is die onbekend.

Het derde deel van Frederik van Eedens "De kleine Johannes uit 1905/1906. Ook deze band heeft een ontwerp van Edzard Koning

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Edz. Koning werd de luxe editie uit 1898 van Van Eeden's De kleine Johannes opnieuw uitgebracht. In de collectie van het Teylersmuseum de bedankbrief van de jarige aan de vrienden die de uitgave mogelijk hadden gemaakt.

Edzard Koning maakte negen litho's voor Frederiks van Eedens "De Kleine Johannes" de luxe editie van 1898 (derde druk). Daarnaast de vignetten en een versierde boekband. Dit is de eerste litho met de grote blauwe waterjuffer "haar vleugels bleven in een wijden cirkel trillen" (blz.15).

Edzard Koning - litho October, gedateerd 1898, 26 x 35 cm. Hetzelfde jaar als waarin ook de door Koning geïllustreerde uitgave van De Kleine Johannes verscheen. De litho is qua sfeer en in de fijne detaillering vergelijkbaar met de boekillustraties.

Boekband van Frederik van Eedens "De kleine Johannes", één van de veertig genummerde 'Epreuve D'Artiste' van de derde druk uit 1898. Ontworpen door Edz. Koning, In perkament met goud opdruk van gestileerde bloemmotieven en insecten in hoeken en langs rug van boek. Koning is ook verantwoordelijk voor de negen gesigneerde litho's in deze band.

De derde litho uit De Kleine Johannes. De scene met het konijn voor zijn hol die Johannes over de ramp van de bouw van het menschenhuis vertelt. De litho verwijst naar blz. 22 & 23.